Episode7 l’Albèrga Golarda
«
l’albèrga golarda » èra tenguda per Cecilia Bonnafous, un personatge plan
conescut a çò de Lunas e dins tot lo departament e mai que mai. Fòrça mond veniá de Montpelhier per tastar la
cosina plan famosa de Cecilia. Cal dire a aquela epòqua i aviá pas l’autostrada.
Caliá dos o tres oras per devenir, mai aquò valiá lo còp. Agachatz: ceps
farcits de l’Ecandorgues, trochas de Sourlan a las amètlas pescadas lo matin
per un pescaire de Lunas, moletas de rabassas amb los uòus de Rogièr Montagnol,
legums de l’òrt de Lionç Coulet, lebre a la reiala del Larzac, galantina
farcida qu’es tombada del cèl que mai bona podètz pas trapar. I aviá tanben
conilhs, perdigals, tordres, chachas. Per la debuta un Noilly- Prat e per lo
final un Trincavel. E aquí parletz pas de moderacion. « calià que lo client foguèsse content »
Un autre còp
parlarem dels jogaires de manille
coinchée
Episodi 6 lo Martelet
A çò de Lunas
, l’estiu i aviá un autre espòrt per los joves, que se ditz : « lo
martelet ». Aquò se fa la nuèit, cal agantar una calada dins lo Graveson,
la cal penjar sus lo portal d’un
romegaire que dormís. Cal un cordelet
d’un cintenat de metres per restar
amagat darrièr un bartas. Cada minuta, cal tustar quatre o cinc còps sus lo portal amb la calada. Se cal tapar e esperar una reaccion. « Migué » tirèt de còps de fusilhs
dins los arbres. N’i a que dison qu’una branca
tombèt sus lo cap del martelaire e tot lo mond s’escampèt de paur,
per tombar de ventre dins las romècs
e las ortigas. Lo « Tourdre » s’es levat en camisa de nuèt e corriguèt
per carrièras amb un calòs per agantar los joves. Lo matin dins lo vilatge lo mond
disián : « N’i a qu’an d’alhs en camisa nautres a çò de Lunas avèm un tordre en camisa »
Al mes que
ven
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire