jeudi 29 octobre 2015

blog 20 l'aiga bolida



Aiga bolida L’autre jorn ai escotat una emission de radio, lo subjècte èra : De que donar a manjar als pichòts a la cantina ? tot lo monde avián una idèa e ne volián pas lachar lo morcin. Cresi que dins aquesta emission, plan bona « La Granda Charradissa » i aviá Melania que parlava amb fòrca intelligéncia (aquò per èstre plan vist,  es de ciratge de pompas )
E de que diguèron tot aquel monde ?
Los vegetarians volián d’ensaladas, los musulmans pas de porcèls, los catolics de peis lo divendres, los del colesteròl pas de pastisson , los allergics mèfi al pan al gluten. N’i a que volián manjar que de fritas, d’autres que d’amboguès, d’autres aiman pas las pastas  d’autres las mongetas
Te vau dire los  que preparan los dejunats dels escoliers, los cal sortir de politecnica e  lo cap vai  gonflar  coma una cogorda
Al Sael,  en Etiopia e tanben dins lo desèrt del Tènèrè, o  a ço de la guèrra se trapavan pas aquestes problèmas . E per de que ? Per de que, i aviá pas res a bolotar. E Jesus, Mahomet , Chrisna o Bouddha èran pas ço mai important, tot lo monda se’n cagavan,  tot lo monda manjavan çò que trapavan e eran plan contents de lo trapar. Tres jorns darrièr un bartàs a entendre bufar res que de vent, veiràs manjaràs lo que passeja e seràs plan content. Disiá mon papeta Enric

A cò de « zetazunis » vòlon faire de carn amb pas ges de carn, las moletas amb pas ges d’uòus, los formages pas ges de lach de bediguas. Aquels ensucats te vòlon  faire rosigar los criquets e los lombrics.
Cal arrestar de manjar de carn roja que dona lo càncer. Aquò per de que tot lo monde cal estre « végétarien » cossí farem per faire manjar las cebetas als lions de l’Atlas.
Ara te vai  parlar d’una causa qu’ai conescuda. Lo dinat de mameta Denisa. Aqui degun romegava pas ! Agacha per començar, « macédoine » dels vertadiers legums de l’òrt del papeta. Puèi carnsalada de Lacauna(méfi ara es proïbit) amb un veiràs d’aramon de nòstra vinha de Courtiolle. Puèi « vol au vent aux ris de veaux » per continuar « grondin a l’eau sel mayonnaise » amb un blanc de Condrieux. A la seguida « filet Perrigueux » e  encara « un lievre a la royale » o tanben una « fricassée de pigeonneaux » farcit amb de rabassas. A la seguida de formatjons de las bedigas de Lunas e un morci de Ròcafort de segur.  Per beure un roge de Murvielh e de Faugere. Per la finala baba al ròm plan embugat e un champanhe dins una copa granda .E per digerir un pichòt veire de Trincavel
Bon lo ser  se pòt laissar lo rosat frescadet per un autre cop. Te cal tastar una aiga bolida   abans de te mestre al lièch. E coma disiá mon papeta, aquò te santifica, te purifica, te laissas coma siás.
Al reveire amic, soi embugat, per la fogaça salada veirem un autre còp
Enric del redondel





Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire